11 Mayıs 2021 Salı

Borsalar arası coin - token transferi nasıl olur?

Sponsorlu Bağlantılar

Aşağıda yapacağımız anlatımda geçen kripto para ve borsalar herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemekle birlikte, bu işlemlerin nasıl yapıldığının anlatımından ibarettir. Hiçbir borsa ile bağımız yoktur ve bu piyasada hangi borsanın dükkânı ne zaman kapatıp gideceğinin garantisinin olmadığını yakın zamanda ülkemizde gördük. Bu işi kumara çevirdiğinizde çok büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Parasını 10x 100x yapan insanların bir kısmı gerçektir, fakat bir de anlatamayan, içten içe eriyen ve ailesini kaybeden insanlar mevcuttur. Lütfen nasıl bir piyasaya girdiğinizi ve kazanç gibi kaybın da olabileceğini bilip o şekilde değerlendirin. Aşağıdaki ilk örnekte mxc.com borsasından kucoin.com borsasına xlm göndereceğiz. Bu örnek vesilesiyle coinler/tokenler temel olarak nasıl gönderiliyor öğreneceğiz. İster Binace'tan gate.io'ya ister kucoin'den mxc'ye yollayın, hepsinin temel mantığı aynıdır, sadece menüler farklı yerdedir.

Mxc'den Kucoin'e göndereceğimize göre, kucoin'de "yatırma" bölümüne giriyoruz, çünkü biz buraya bir şey yatıracağız. Uygulamada menüler farklı olabilir, varlıklar menüsü, sonrasında ana hesap (yatırım çekim) bölümüne giriyoruz.


Sonraki seçeneklerde "yatırma" diyoruz. 


Biz kucoin'e bir şey yatıracağız, ama ne? Bunun bilgisini vermek için listeden XLM'yi buluyor, riskleri okudum kutucuğunu işaretliyor ve devam diyoruz. 


Sonraki ekran bizi uyarıyor, göndereceğin XLM'nin bir de memo adresi var, ona dikkat et diyor kısaca. Sonraki bölümde uzun karmakarışık harflerden rakamlardan oluşan bir XLM adresini göreceksiniz. Hemen altında da "Memo" isimli bir şey, bu memo neyin nesi deyip geçmeyin, XLM çekerken yatırırken oldukça önemlidir, yanlış ya da eksik yazarsanız paranız kaybolabilir. Tabii bu XLM için böyle, diğer coin ve tokenlarda memo gibi bir şey istenmeyebilir. Aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz Stellar Adres yazan karışık harfleri kopyalıyoruz. Hepsini direkt kopyalayan işareti de kullanabilirsiniz.

Şimdi bu bölüm olduğu gibi kalsın, Mxc'ye gidelim. Neden? Çünkü yatıracağımız coin orada. MXC'yi açtık. MXC'de varlıklar bölümüne gittik ve Çek bölümüne tıkladık. Bu borsadan coin çekeceğiz çünkü. Devam edelim. 


Çek dedikten sonra ne çekeceğimizi seçiyoruz. XLM(Stellar) seçiyoruz. Çekim adresi bölümüne az önce Kucoin'de kopyaladığımız karışık harf ve rakamlardan oluşan adresi yazıyoruz. Benim XLM'lerimi bu adrese gönder anlamına geliyor bu. Tıpkı bankada iban isteyip para yollamak gibi. XLM çekimlerinde Memo da istenmektedir. Az önceki görselde gösterdiğimiz gibi sizde de bir memo çıkacak ve onu kopyalayıp buradaki Memo bölümüne yapıştırın. Unutmayın XLM adresi de Memo da size özeldir, yukarıda örnek olarak gösterilen karışık harfleri yazmak gibi bir hataya düşmeyin, siz sizinkini yazacaksınız. 


Şimdi ne kadar XLM göndereceğimize karar veriyoruz. Eğer hepsini çekmeyecekseniz ne kadar çekeceğinizi hesaplayın/öğrenin ve bu şekilde yazın. Biz hepsini çek diyerek ilerlemek istiyoruz. Bir diğer önemli bilgi ise servis ücreti, çekim ücreti, komisyon gibi bilgilerdir. Görselde görmüş olduğunuz gibi XLM çekim komisyonu güncel olarak 0.01'dir. Daha pahalı ve daha ucuz çekim komisyonlarına göre çekeceğiniz coin/token'a dikkat edin. Bir de çekim yapacağınız coin diğer borsaya ulaşana dek inecek mi çıkacak mı kendinizce bir değerlendirme yapıp ayağı yere sağlam basan bir şey göndermeniz yararınıza olur. 


Kucoin işlemi teyit etmek amacıyla bizden mail ve Google Authenticator ister. Eğer 2FA doğrulaması açmadıysanız sizden Authenticator istemeyebilir. Bu aşamayı hatalı yapanlar var. Maile kod gelmedi diyen çok sayıda kişi var. MXC'de durum yukarıda görmüş olduğunuz gibi "kod gönder" şeklindedir. Siz kod gönder dedikten sonra mailinize kod gelecektir. Kod gönder diyor ve gerekirse google kodumuzu yazıyor ve gönder diyoruz.



Talebimiz işleme alınıyor ve bundan sonraki aşamayı sadece bekliyoruz. Dilerseniz bu ekrandayken borsanız size sunuyorsa eğer "kaydet" diyerek ilgili çekim adresini kopyalayıp bir isim verebilir ve daha sonra rahatlıkla o adrese coin/token gönderebilirsiniz. Fakat kaydetseniz bile çekim yapacağınız zaman yine de çekeceğiniz adrese gidip kodları kontrol edin. En ufak hata paranızı yakar. Yanlışlıkla bu sayfadan çıkarsanız daha sonra varlıklar/çek bölümünden gördüğünüz gibi işlemlerinizi kontrol edebilirsiniz. 


Hala gönderilmemiş olanlar işleniyor olarak görünürken gönderilmiş olanlar çekim başarılı şeklinde görünmektedir. Buradan gönderildi ama Kucoin'e ne zaman düşer? Burası tamamlandıktan sonra oraya düşmesi de fazla zaman almayacak ama hemen düşmezse endişelenmeye gerek yok. 

Kucoin'de az önceki gibi yatırma bölümüne girip XLM diyoruz. Yani az önce XLM adresi ve memoyu öğrendiğimiz yere geliyoruz. Biraz aşağıya inince yeni bir şey görüyoruz.


MXC'de tamamlandı/çekim başarılı yazdıktan kısa bir süre sonra bu bölüme bilgi düşecektir. Burada da işlemin sürdüğünü görebilirsiniz, ne zaman ki görseldeki gibi tamamlandı görürseniz, o zaman hesabınıza düşecektir. 


MXC'den Gate.io'ya gönderseydik nasıl olurdu? Gate.io'da Cüzdan bölümünden yatır derdik. Bu arada gate.io'da para yatırma yoktur şimdilik, sadece coin yatırma vardır. Yani başka borsalardan buraya coin atarak işlem yapabilirsiniz.


Coin olarak Stellar XLM seçerdik. Buradan XLM adresimizi ve memo adresimizi kopyalayıp MXC'de çekme bölümünde yapıştırıp işlemi sürdürürdük. 



MXC'den Gate.io'ya coin/token gönderdikten sonra işlem tamamlandığında, bir de buradan işlemin tamamlandığını görmek için için yukarıdaki görselin olduğu ekrandayken, yani yatır/XLM bölümündeyken biraz aşağı inin. 


Bu şekilde son gelen XLM tutarları görüntülenecektir. Ne zaman tamamlandı derse o an Gate.io hesabınıza geçecektir. Burada dikkatli olunması gereken bir diğer husus ise ağ seçimidir. Çektiğiniz ve yatırdığınız ağ-chain aynı olmalıdır. Gate.io xlm adresi bölümünde görmüş olduğunuz gibi chain olarak stellar görünmektedir, burada başka seçenek olmadığı için otomatik olarak seçilmiş fakat diğer coinlerde böyle olmayabilir. Aşağıda bir de Binance üzerinden örnek vereceğiz ki iyice pekişsin.

Başka borsadan Binance'a ADA(Cardano) göndermek istiyoruz örneğin. Ne yapıyoruz? Binenca'taki ADA cüzdanımızın kodunu öğrenmek için yatırma bölümüne gidiyoruz. Spot cüzdanınızdayken "yatırma" butonunu görebilirsiniz. 


Kripto menüsünde coin olarak ADA'yı bulup seçiyoruz. 


 

Ve ardından ADA'nın Binance hesabımızdaki adresini görüyoruz. Sevgili dostlar, Gate.io'daki ADA adresiniz, MXC'deki ADA adresiniz, Binance'taki ADA adresiniz birbirinden farklıdır. Her borsadaki cüzdan adresiniz farklıdır. Benim ADA adresim budur diyerek not alır yarın öbür gün bu adrese kripto para yollarsanız, bilin ki hangi borsada aldıysanız o adresi, oraya gidecektir. Ve tabii ki en önemli husus ADA adresinize sadece ADA gönderebilirsiniz. XLM adresinize sadece XLM gönderebilirsiniz. Örneğin XLM adresinize ADA göndermek isterseniz paranız yanar. Bu bilgiler doğrultusunda işlemimize devam edelim. ADA gönderirken verilen adresi kopyalamak yeterliymiş. Oysa XLM yollarken bir de memo gerekliydi, bunda gerekli olmadığını görüyoruz. İşte bahsettiğimiz ağ meselesi burada karşımıza çıkıyor.  Cardano, BEP2, BEP20(BSC) seçeneklerini görüyorsunuz. ADA'yı çekeceğiniz borsa ile yatıracağınız borsadaki ağ seçeneği aynı olmalıdır. Lütfen buraya dikkat edelim. Çekim yapacağınız borsa ile yatırım yapacağınız borsadaki ağ aynı olmak zorunda. Aksi takdirde paranız yanar. Bunları kurtardığını söyleyenler varsa da biz bu konuda teknik bilgiye sahip olmadığımız için bu yanlışı yapmamayı umuyoruz. 

Her ağın komisyon ücretleri farklıdır. ADA için güncel seçeneklere bakalım. Siz bu konuyu okurken bu ücretler değişmiş olabilir, lütfen dikkat. 


İşlem yapılacak ağa göre minimum çekim tutarı ve komisyon ücreti farklılık gösterebilir. Örneğin ADA BSC ağı ile gönderildiğinde 0.19 adet ADA komisyon alırken, CARDANO ağı üzerinden 1 adet ADA komisyon alıyormuş. Bu bilgiler önemli olmakla birlikte, çekim yapma onayında da karşınıza çıkacaktır. 

Binance'tan ADA adresini kopyaladıktan sonra  elinizde ADA (CARDANO) olan borsaya gidip çekme bölümünden ADA'yı ve aynı ağı seçin. Binance ADA adresini yapıştırın ve işlemi onaylayın. 

Borsalar arası kripto para transferi ne kadar sürer?

Bu seçtiğiniz coin/tokenin ağına/borsasına ve işlem yoğunluğuna göre değişebilir. Bu sebepten en hızlı transfer edilen ve en az komisyon alınan coinleri araştırabilirsiniz.

Yukarıdaki bilgileri özetlersek:

1- Coin yatıracağınız borsanın yatırma bölümüne girip coini bulun, hangi ağı tercih ediyorsanız seçim yapın (BSC, BEP2 gibi) ve adresi kopyalayın. Memo gibi bir şifre varsa eğer onu da not edin. 
2- Coin hangi borsadaysa o borsanın çekme bölümüne girip coini ve sonrasında coin yatırılacak adres ile aynı ağı (BSC, BEP2 gibi) seçin, ardından coin yatıracağınız borsadaki adresi yapıştırın. Varsa eğer memo gibi bir şifre onu da ilgili bölüme yazın.
3- İki borsadaki bilgileri tekrar kontrol edin, ağ doğru mu? memo gibi bir şifre varsa eğer tutuyor mu? adresin başı ve sonu tutuyor mu? Her şey tamamsa çek deyin.
4- Borsaya göre Google Authenticator kodu ve maile gelen kodu girmeniz gerekebilir. Bazı borsalarda fon şifresi de isteyebilir. Her borsanın kuralları, uygulamaları ufak değişiklikler gösterebilir. Borsalar size ne şifreler verdilerse hepsini gizli bir yerde saklayın. Bunların hepsi lazım bilgilerdir. 
5- Maile gelen kod girildikten sonra işlem başlar ve yukarıda anlatımını yaptığımız gibi yatırma/çekme bölümlerinden kontrol edilebilir.

İlk defa coin-token transfer edecekler dikkatli olmalılar. Gözden kaçan en ufak detay paranızı kaybetmenize yol açabilir. İşlem yapacaksanız güvenilir borsalar kullanın. Yukarıdaki anlatıma ek olarak videolar izleyin, arkadaşlarınızdan destek alın ve deneme amaçlı ufak meblağlar ile transfer deneyin. Başarılı olduktan sonra dikkat edilecek hususlar ışığında transferlerinizi yapabilirsiniz. İşlemleri doğru yaptığınız hâlde coin bir türlü transfer olmadıysa sorunun çekilen borsadan mı yatırılan borsadan mı olduğunu yatırma/çekme bölümlerinden teyit edip ilgili borsanın müşteri hizmetlerine ulaşmaya çalışın. 

Kripto para borsalarında sıkça duyduğunuz YTD üzerindeki sorumluluğu atmak için yasal bir ibaredir. Fakat bu işin bir de vicdani sorumluluğu bulunmaktadır. Bu işi kumara çevirip hırs yaptığınızda büyük olasılıkla paranız eriyecektir. Piyasanın oynaklığını uzun süre takip edin ve kararınızı ona göre verin. Kaldı ki ülkemizde kripto paranın geleceği henüz şekillenmemişken alacağınız risklere dikkat edin. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica