3 Mayıs 2021 Pazartesi

E-devlet şifremi unuttum ne yapabilirim?

Sponsorlu Bağlantılar

Eğer sık sık kullanmıyorsanız e-devlet şifrenizi bir süre sonra unutabilirsiniz. E-devlet dahil olmak üzere şifre ile girilen tüm sistemlere "gerekli" bilgilerinizi vermişseniz genellikle şifrenizi sıfırlamanız mümkün oluyor. Şifre sıfırlama adımlarında sistemin sizi tanıması ve "evet sizi tanıdım" diyebilmesi için bazı aşamalardan geçmek gerekir. E-devlet şifrenizi unuttuysanız en kolay yöntem e-imza, mobil imza kullanarak sisteme giriş yapmaktır. Bunlar çoğu kişide olmadığı için elimizde iki güzel alternatif var: Telefon numarası ile şifre sıfırlama ya da bankacılık şifresi ile şifre sıfırlama.

Öncelikle bankacılık uygulaması ile e devlet şifre sıfırlama nasıl oluyor bakalım:

Eğer mobil bankacılık kullanıyorsanız ve menülerinizde e-devlet varsa direkt e-devlete girebilirsiniz. Bu konu daha detaylı olarak şurada işlendi. Mobil bankacılık uygulamanız yok ama internet bankacılığınız varsa işiniz yine kolay. Bilindiği üzere e-devlet'e girdiğimizde aşağıdaki gibi bir ekran bizleri karşılıyor.


Bu T.C no ve şifre ile giriş yaptığımız bölüm. Görselde görüldüğü gibi İnternet Bankacılığına tıkladığınızda ise şöyle bir şey göreceksiniz.


Burada sistemini e-devlet ile entegre etmiş bankalar listeleniyor. Eğer bu bankalardan birinin internet bankacılığına girebiliyorsanız hiç durmayın ve direkt logolardan birine tıklayıp bilgilerinizi girin. Ardından e-devlet girişiniz sağlanacak ve giriş yaptıktan sonra e-devlet şifrenizi değiştirebileceksiniz. Eğer internet bankacılığı şifreniz yoksa internet bankacılığı şifresi alarak yine bu bölüme gelip işleme devam edebilirsiniz. Yukarıdaki görselde gördüğünüz bankalar güncel olarak sistemini e devlet ile entegre eden bankalardır, siz bu konuyu okuduğunuzda bu liste değilmiş olabilir, bu yüzden e-devlet sisteminde internet bankacılığı menüsünü kontrol ediniz.

Cep telefonu numarasıyla e-devlet şifresi sıfırlama

Eğer e-devlete daha önce üye olduysanız kayıtlı bir cep numaranız varsa e-devlet giriş ekranında şifremi unuttum'a tıklayın.


Sonraki ekranda kimlik bilgileriniz sorulacak. Adım adım kimlik bilgilerinizi doğru verdiğiniz takdirde ve sistemde kayıtlı cep telefonu numaranız olması hâlinde cep telefonunuza sıfırlama kodu gelecek ve böylelikle şifrenizi sıfırlayabileceksiniz. Giriş yapabildikten sonra yeni bir parola girmeniz istenecek. Unutmayacağınız bir parola seçmeye özen gösterin.

Eğer hiçbir yöntem sizde geçerli olmuyorsa bu durumda en bilinen klasik yönteme başvurmaktan başka çare kalmıyor demektir. En yakın Ptt şubesine gidip kimliğinizle yeni e devlet parolası alabilirsiniz. Ptt'de e devlet şifre unutma ücreti güncel olarak 4 TL'dir fakat zaman içinde değişebilir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica