14 Mayıs 2021 Cuma

Twitter hesabını ve tweetleri Google'dan saklamak mümkün mü?

Sponsorlu Bağlantılar

Bilindiği üzere Google, Yandex, Bing ve diğer arama motorlarında Twitter hesaplarımız ve yazdıklarımız çıkıyor. Eğer Twitter'da yeniyseniz hemen çıkmayabilirsiniz. Fakat bir süre sonra özellikle Google indexlemesinden nasibinizi alırsınız. Hatta bir tweeti beğendiyseniz google aramalarında o tweeti beğenenler arasında görünürsünüz. Şimdilik bunu özel olarak engellemenin bir yolu yok. Fakat "sonuçlarda çıkmayayım da ne olursa olsun" derseniz hesabınızı gizleyebilirsiniz.

Hesabınızı korumalı yaptığınızda kullanıcı adınız Twitter'da yine çıkacaktır ama paylaşımlarınız Google'da görünmeyecektir. Hesabı korumalı yapınca ise Twitter'da birçok şeyden vazgeçmek gerekiyor. Bu hesap türü hakkında daha fazla bilgi almak için korumalı hesap konusuna girip detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Bunun dışında Twitter'ın "arama motorlarında görünmek istemiyorum" şeklinde bir ayar getirmesini beklemekten başka bir çözüm yok. 

Twitter hesabınızı kapatmanız, korumalıya çevirmeniz ya da tweetlerin hepsini silmeniz durumunda bile birkaç ay google'da hâlâ görünürsünüz. Google arama sonuçlarında direkt linke tıklandığında belki tweetinize ulaşılamayacak fakat aşağıdaki görseli inceleyelim.


Eğer bu özelliği bilmiyorsanız anlatalım. Google'da (ya da diğer arama motorlarında) herhangi bir şey arattığınızda çıkan sonuçlar Google'ın siteyi en son ziyaretinde aldığı bilgilerden ibarettir. Siteye girdiğinizde o yazılar ve bilgiler değişmiş de olabilir aynı kalmış da olabilir. Nihayetinde siteye direkt girmek yerine görselde görmüş olduğunuz gibi aşağıyı gösteren ok simgesine dokunup "önbellek" dediğinizde o sitenin Google botları tarafından son ziyaretinin görüntülerini-yazılarını görürsünüz. Aynı şeyi Yandex'te "kayıtlı kopya" şeklinde görürsünüz. İnternet sitenizde bir şeyler silerseniz Google'da bir süre daha görünecektir. Google botları tekrar ziyaretinde o içeriği bulamazsa bir süre sonra Google önbelleğinden kaldırılacaktır. Twitter hesabınızın başına da bu gelebilir. Belki 2-3 ay daha görüneceksiniz bu şekilde. 

Buna karşı ne yapılabilir?

Google'da eski içerikleri kaldırma aracı bulunmaktadır. Bu araca şuradan ulaşılabilir:
https://search.google.com/search-console/remove-outdated-content
Bu aracı kullanmak için bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. İçerik kaldırmak içinse "yeni talep" deyin ve tweetin / sayfanın linkini yollayın. "İsteğiniz gönderildi İsteğinizin durumunu izlemek için bu rapora bakın" yazısı çıktıktan sonra genellikle 1-2 gün içerisinde Google önbelleğinden silinecektir." Bu şekilde artık olmayan twitter adresinizi ya da görünmesini istemediğiniz tweetleri tek tek yollayabilirsiniz. Bu yöntemle tweetlerinizin tüm arama motorlarından ve içerik kopyalayan sitelerden silineceğinin garantisi yoktur. İnternet öyle bir mecra ki "bir kez paylaşılan şey sonsuza dek internette saklı kalır " görüşünün haklılık payı oldukça yüksek. Siz yine de elinizdeki imkânları kullanmaya çalışın. Umarız ki Twitter "arama motorlarında görünmeyi istemeyen" kullanıcılar için de bir ayar getirir. Fakat bu ayar bile tam çözüm olmayabilir. Eğer tweetinizi ikinci üçüncü kişi görüyorsa, bir yere kaydedip kaydetmediklerini, ekran görüntüsü alıp almadıklarını asla bilemezsiniz. Bir şeyi paylaşırken birkaç kez düşünmek gerekir belki de bu yüzden. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica