16 Mayıs 2021 Pazar

Binance borsasında coin nasıl alınır ve satılır? Limit emri, Piyasa emri

Sponsorlu Bağlantılar

Kripto para dünyasında en çok kullanılan borsa olan Binance'ta coin/token nasıl alınır satılır, bunu anlatacağız. Böylelikle limit emri nedir, piyasa emri nedir, bunları da öğrenecek ve kullanacağız. Coin ve token farklı olsa da yazının devamında coin ve tokenler için "coin" ifadesi kullanılacak. Daha bilgili olanlar lütfen buna takılmasınlar. Bizim coin dediklerimizin birçoğunun token olduğunu unutmayalım. Bir şeyin coin ya da token olması alım satımın şeklini değiştirmiyor elbet.

Nasıl coin alınır? Limit al emri nasıl verilir? Piyasa emri ile nasıl alınır?

Bir coini alabilmek için hesabınızda bir miktar coin bulunması ve alacağınız coinin Binance'ta istediğiniz pariteyle alınabilmesi gerekir. En çok kullanılan pariteler BTC-USDT-BNB. Mesela ADA (CARDANO) almak istiyorsunuz. O esnada da Binance'ta ADA almak istediğinizde ADA/BNB, ADA/USDT, ADA/BTC şeklinde görebilirsiniz. Eğer ADA alma seçenekleri bunlardan ibaretse, bu durumda elinizde BNB, USDT ya da BTC olmalıdır. Başka parite açılmamışsa eğer elinizde bunlar olmadan o coini alamazsınız. 

Piyasalar menüsüne girin ve spot bölümünde olduğunuza dikkat edin. Vadeli işlemler vs. biraz daha profesyonellik gerektiren işlemlerdir. En genel haliyle coinler spot bölümünde alınıp satılır. FIAT bölümünde USDT kısmında USDT paritesiyle alınıp satılan coinleri görebiliriz. BTC ve BNB menülerinde de yine bu paritelerle alınıp satılabilir coinleri görebiliriz. Bizim elimizde USDT olduğunu varsayarak FIAT USDT bölümünde ADA/USDT var mı bakalım. Yüzlerce coin arasında gözümüze ilişmiyorsa eğer görselde işaretlediğimiz arama bölümünü kullanabiliriz.


Arama bölümüne ada yazdığımızda ADA pariteleri çıkmakta. Bunlardan ADA/USDT olanı seçiyoruz. 



Seçimden sonra al-sat butonları çıkacak, al diyerek işleme devam ederiz. Gerekli kontrolü sağlayın. Örnekteki gibi ADA/USDT görmeniz gerekir. Ayrıca bu noktada ADA/USDT yazılı yere tıkladığınızda bu menüden çıkmadan diğer coinleri görebilir ve alabilirsiniz. Yani tekrar piyasalar/spot bölümüne gitmeye gerek kalmadan ilgili yere dokunarak kısa yoldan ulaşabilirsiniz. 


AL menüsünde olduğumuza da dikkat ediyoruz. Şimdi bakalım ADA fiyatı neymiş. O an 2.1039 görüyoruz. Hızla inip çıkıyor ve bunu bir yerde yakalamak istiyorsak 2.1055 gibi mevcut fiyattan biraz daha fazla teklif verip işlemi sürdürüyoruz. Yok niye fazlasını vereyim diyorsanız, işte 1.88'e geldiğinde alınsın derseniz 2.1055 yazdığımız yere 1.88 yazarsınız. Bu tamamen stratejinize kalmış. Bu daha düşer derseniz daha düşük bir fiyattan al diyebilirsiniz. Kısacası limit emri dediğimiz şey "şu fiyattan al" ya da "şu fiyattan sat" anlamına gelir. Biz AL menüsünde olduğumuza göre "şu fiyattan al" anlamına gelir bu. Peki elinizdeki USDT'lerin kaçta kaçıyla almak istiyorsunuz? Gördüğünüz gibi %25'ten %100'e kadar seçenekler mevcut. Bunun yerine miktar yazmanız da mümkün ama yeniyseniz miktar yazarken kafanız karışabilir. Yüzde kısımlarını kullanabilirsiniz. Limit emri bölümüne dokunduğunuzda Piyasa emri ve stop limit gibi seçenekler görürsünüz. Stop limit konusu biraz daha uzun bir konu olduğu için  binance stop limit konusuna geçiş yapabilirsiniz. 


Bu sefer piyasa emri seçmiş olalım. Eğer o an hızlı iniş çıkışlar yoksa piyasa emri seçip hızlıca coin alabilirsiniz. Sistem otomatik olarak o anki fiyata yakın bir yerden verecektir size. Limit emrinden farklı olarak burada "şu fiyattan al" diyemiyorsunuz. Bu işlemin riski ise pump anına denk geldiğinizde çok yüksekten alabilirsiniz coini. Fakat durgunluk varsa eğer aşağı yukarı coin fiyatına yakın bir fiyattan direkt alabileceksiniz.

Coin alırken dikkat edilecek hususlar; doğru pariteyi seçmek, bakiyenin yeterli olması, limit emri ya da piyasa emrini doğru kullanmak, coinin fiyatına yakın bir değer vermek vs. şeklinde özetlenebilir. Bir de tabii elinizdeki usdt-bnb-btc'nin yüzde kaçıyla almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Dalgınlığınıza denk gelirse eğer tüm bakiyenizle coini alma riskiniz de var. Bu sebepten alım yaparken paranızın yüzde kaçıyla alıyorsunuz buna dikkat etmeniz gerekir. Limit emri verdiğinizde "açık emirler" yazılı bölümde limitiniz bekler. İşlem gerçekleştiğinde açık emirler bölümünden kalkar. Cüzdan menüsünde spot bölümünde aldığınız coinleri görebilirsiniz.  

Coin nasıl satılır, limit emri ve piyasa emri ile coin satışı nasıl gerçekleştirilir?

Yukarıdaki örneğe devam edelim. Elimizde ADA varsa eğer bunu uygun bir parite ile satabiliriz. ADA/BTC, ADA/BNB ya da o an satıp elimize ne geçmesini istiyorsak o pariteye geçiyoruz. Yukarıda belirttiğimiz arama bölümüne ADA yazabilirsiniz. AL-SAT menüsü geldiğinde SAT bölümüne girin. Örnek olarak yine ADA/USDT seçtik.  

Not: ADA/USDT al bölümüne girdiğimizde elimdeki USDT ile ADA almak istiyorum demek istiyoruz. ADA/USDT sat bölümüne girdiğimizde elimdeki ADA'ları satıp USDT'ye çevirmek istiyorum diyoruz. USDT, BUSD vs. bunlar dolara eşittir ve coin piyasasının doları denebilir bunlar için. 

Şimdi sat bölümünde ADA'larımızı satmaya devam edelim. Genellikle limit emri seçili olarak gelir. Bunun yerine Piyasa emri seçerseniz ve yüzde 100 derseniz, tüm ADA'larınız o an mevcut fiyata yakın bir değerde satılacaktır. Bu benim işime yaramaz, belli bir fiyata gelince satılsın istiyorum diyorsanız eğer limit emrini mevcut fiyattan yüksek bir değer girmeniz gerekir. Aşağıdaki örnekte ADA 2.1028 ve biz diyoruz ki 2.3041'e geldiğinde elimdeki tüm ADA'ları USDT'ye çevir. Tabii bu artık sizin analinize, piyasaya bakış açınıza ve elinizdeki miktara göre değerlendirilebilecek bir şey. 



Daha hızlı satmak isteseydik limit emrine 2.1001 gibi bir şey yazar ve mevcut fiyattan daha ucuza hızla satışını gerçekleştirirdik. kâr zarara göre bunu değerlendirmek yine size kalmış. Burada bilinmesi gereken şey şudur: Limit emrini 2.21 gibi bir şey yaptığınızda satış hemen gerçekleşmez. Çünkü coin henüz 2.1028'de. Ya bir değer vereceksiniz belirttiğiniz değere yükselince satış gerçekleşecek ya da mevcut değerin biraz daha aşağısında bir şey yazacaksınız ki hemen satılsın. Elinizdeki miktar çok yüksekse belirttiğiniz değere gelince de hemen gerçekleşmeyebilir. Siz sat dediğinizde verdiğiniz değerde "al" diyen kullanıcılar olması lazım ki satış gerçekleşsin. Binance'ta bu konuda pek sorun yaşanmaz ama hacmi düşük (paranın çok dönmediği) borsalarda işleminiz hemen gerçekleşmeyebilir. Çünkü o ürünün alıcı ve satıcılarının olması lazım. 

AL'da olduğu gibi SAT'ta da hemen gerçekleşmeyen emirler açık emirler bölümünde bekler. Alım-satım gerçekleştiğinde cüzdanınızdan bunu kontrol edebilirsiniz. İlk defa al sat yapacaksanız yapacaksanız eğer deneme amaçlı küçük miktarlarla deneme yapabilirsiniz.

AL-SAT emri nasıl iptal edilir?

Hali hazırda bir al sat emriniz varsa o coinle ilgili başka işlem yapmanız engellenebilir. Bu sebepten açık emirler bölümünde ilgili coinin emrinin karşısında "iptal" diyerek al-sat emrini iptal edebilirsiniz. 


Al ve satlarda toplam emir tutarı 10 rakamından büyük olmalıdır uyarısını görürseniz eğer işlem limiti olduğunu anlamanız gerekir. Demek ki en az 10 ADA alabilir ya da satabiliriz. Binance'ta işlem limiti bulunmaktadır. Örneğin 1 dolarlık al satlar yapamazsınız. 

Uyarı: Konuda geçen borsalar/coinler tamamen örnektir ve hiçbir yatırım tavsiyesi içermez. Kripto paralarda yüksek kazançlar gibi yüksek kayıplar da söz konusudur. 

Not: Binance'a referansla üye olmanız durumunda al sat komisyonlarınızın %10'unu geri kazanabilirsiniz.


Binance referans kodu: YZMGX1JY

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica