12 Mayıs 2021 Çarşamba

Binance stop loss (zararı durdurma) emri nasıl verilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Aldığınız bir coin/token siz ekran başında değilken sert düşüşler yaşayabilir. Yapacağınız küçük bir ayarla belli bir yerde satışının sağlanmasına imkân verebilirsiniz. 80 dolarlık bir ürün aldınız ve size göre 75 altına düşerse tehlike çanları çalıyor. Öyleyse 75 altına düşünce otomatik olarak sat diyebilirsiniz. Her ne kadar bu işleme zararı durdur dense de, belli bir noktada kâr yapıp çıkmanızı da sağlar. 80 dolarlık ürün 120 dolara çıktı ve siz 110 altına düşerse sat derseniz kârlı bir şekilde bu işlemden çıkabilirsiniz. Stop loss ismi verilen bu işlemin Binance'ta nasıl yapıldığına bakalım. 

AL SAT bölümünden SAT diyor ve stop-limit seçiyoruz. Bu işlemin Binance'taki adı stop-limit. 



SHIB isimli bir coin/token üzerinden örnekle gösterelim. Diyelim ki bunun o an ki fiyatı 0,00002100 dolar. 0,00002100 ile 0,00002200 arasında gidip geliyor. Biz her türlü artmasını istiyoruz fakat daha aşağısına düşerse ne kadar zararı göze alabiliriz? Bundan sonrası sizin analinize, bakışınıza bağlı. Şimdi görseli inceleyin, koşulumuzu öne sürüyoruz. Biz 0,00002000 altına düşmesini tehlike olarak değerlendiriyoruz örneğin. Stop bölümüne 0,00002000 yazıyoruz. Hey arkadaş! 0,00002000'e gelince dur orada diyoruz. Limit bölümüne de 0,00001950 yazıyoruz. Yani 0,00002000'e gelince 0,00001950'den sat diyoruz. Kaçını satacak peki? Kaydırma çubuğu ile miktarı belirliyoruz, biz hepsini seçtik. Binance da yaptığımız şeyi bizlere açıklıyor ve soruyor:


Onayla dediğinizde stop limit emri oluşacaktır. Uzun rakamlardan oluşan bir örnek verdik çünkü sizler de bunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Yanlış bir yazımda çok ucuza mal kaptırabilirsiniz. Bir örnek daha verelim.

x coin güncel olarak 30 dolar. Ben bu coine güveniyorum ama düşerse de 24 doların altında tehlike çanları çalar, umudumu yitiririm, hiç olmazsa 10'lara düşüp batırmasın beni demek için Stop bölümüne 24 yazıyor, limit bölümüne de 24'ten aşağı bir şey yazıyoruz, örneğin 23. Sonrasında "şu fiyata gelince ya da aşağısına düşünce şu fiyattan sat" dediğimiz şeyin ne kadarını satacağımızı kaydırma aracıyla belirliyoruz. 

Stop loss emri verdiğinizde ve iptal etmediğinizde al-sat yaparken hata ile karşılaşırsınız. Bu yüzden önce stop loss emrini iptal etmeniz gerekir. 

Stop loss nasıl iptal edilir?


Bu menüye ulaşmanın bir iki yolu olmasına rağmen en anlaşılır olanı al-sat bölümündeyken aşağıya inmek. Görselde de gördüğünüz gibi verdiğiniz emrin yanında iptal seçeneğiyle iptali gerçekleştirebilirsiniz. 

Tüm emirleri göreceğiniz ekran için şu menüyü kullanabilirsiniz.

Mobil uygulamada ise şu şekilde (Anasayfa-Emirler) emirlere gidebilirsiniz.



Buradan iptal etmek istediğiniz emri açık emirler bölümünden seçebilirsiniz. Stop loss genel olarak böyle çalışır. Diğer borsaların çoğunda da vardır fakat isim olarak farklıdır. Kimi yerde tetikleme emri olarak geçmektedir. 

Stop loss çalışmıyor, çalışmadı, sebep nedir?

Bunun iki sebebi var. Birincisi sitede teknik bir problemin meydana gelmesi. İkincisi ise coinin oynaklığı. Oynaklıktan bahsetmişken 24 dolar altına düşen bir şeyi neden 24 dolardan satmadığımızı da açıklayalım. Bilindiği üzere düşüşler bazen sert oluyor. Sert düşüşlerde kimi zaman stop losslar çalışmaz. 24'ün altına düştüğü gibi 24'te kalmayacağına göre biraz daha altında bir değer vermek gerekiyor. 23.99 yapsak olmaz mı? Hızlı düşüşlerde muhtemelen olmaz. Bazen 24 altına düştüğünde 22'den sat demeniz bile işe yaramaz. Ufak denemelerle sistemin işleyişini öğrenebilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi kısa süreli pump/dumplar oluştuğunda özellikle değer aralıkları fazla bırakılmalıdır ki stop loss çalışsın. O çok kısa zaman diliminde sisteme düşünme payı bırakmalı ve ürününüze alıcı bulmalısınız, kısacası mantık budur. Tekrardan belirtelim ki yazacağınız miktarlar sıfırlarına kadar çok önemlidir. Sistemi anlamadan, kavramadan yapacağınız işlemlerle zarar edebilirsiniz. Çeşitli anlatımlardan ve videolu kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Uyarı: Kripto para konularında geçen borsalar/coinler tamamen örnektir ve hiçbir yatırım tavsiyesi içermez. Kripto paralarda yüksek kazançlar gibi yüksek kayıplar da söz konusudur. 

Not: Binance'a referanslı link ile üye olma durumunda her al sat işleminizde %10 komisyon indiriminiz olur.


Binance referans kodu: YZMGX1JY

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica