9 Mayıs 2021 Pazar

Twitter'da arama bölümünü verimli kullanmak

Sponsorlu Bağlantılar

Twitter'da arama bölümü sadece kişileri aramaya yaramaz. Arama bölümüne yazılacak doğru sözcükler doğru bilgileri bulmaya da yarar. Bazen arama motorlarında bulamadığınız şeyleri bile burada bulabilirsiniz. Mahallenizde elektrik kesinti mi var? Aynı konudan söz eden birilerini bulabilirsiniz. Açıköğretim sınavıyla ilgili bir detay mı takıldı kafanıza? Doğru sözcüğü yazıp o konu hakkında söz edenleri bulabilir ve birbirinize danışabilirsiniz. Madem mahallede trafo patlamasından söz ettik, bir örnekle pekiştirelim. Örneğin Profesör Kien Caddesi'nde oturuyorsunuz ve bir anda elektrikler kesildi. Hemen Twitter'a Profesör Kien yazıp "en son" diyoruz. 


İlk çıkan sonuçlar "popüler" sonuçlar olduğu için mutlaka "en son" işaretlenmelidir. Böylelikle bu sözcüğün kullanıldığı en yeni tweetleri görebileceğiz. Bizim verdiğimiz alakasız örneğe takılmayın. Az bilinen bir kitap hakkında konuluşmuş şeyler mi görmek istiyorsunuz? Kitap isminin bir bölümünü ya da tamamını yazıp popüler/en son bölümünden bir şeyler bulabilirsiniz. 

Bir kripto para hakkında arama (search) yapmak, görüş almak mı istiyorsunuz? #(kare) yazıp kripto paranın kısaltmasını yazın (örn: #btc) ve enterlayın. Sonuçların çoğu yabancı mı? Endişe etmeye gerek yok. Çünkü sonuçları istedğiniz dilde görüntüleyebilirsiniz. Nasıl yapıldığını aşağıda açıklayacağız.

Arama bölümüne "sartre" yazdığımızda dünya genelinde içinde sartre geçen tweetler çıkacak karşınıza. Arama bölümüne "lang:fr sartre" yazdığınızda ise sartre hakkında yazılmış Fransızca tweetler göreceksiniz. Türkçe sonuçlar için sıkı durun: "lang:tr sartre" yazdığınızda içinde sartre geçen Türkçe tweetler göreceksiniz. fr ile Fransızca içerikler çıkarken tr ile Türkçe içerikler çıktı. 

Bir örnekle daha pekiştirelim. Twitter'a ptt araması yaptığımızda içinde ptt geçen bambaşka dillerde yazılmış şeyler görüyoruz. lang:en ptt dediğimizde ptt sözcüğünü içeren İngilizce bir şeyler buluyoruz. Bunların hiçbiri bizim PTT ile ilgisi olmadığı için arama bölümüne "lang:tr ptt" yazıyoruz ve PTT hakkında yazılmış Türkçe içerikler görüyoruz. En son diyerek daha yakın zamanlı tweetler göreceksiniz.

Twitter'da fotoğraf ve video aramak

Fotoğraf ya da video arıyorsanız yine yukarıdaki arama önerilerini de kullanmak suretiyle "fotoğraflar" ya da "videolar" sekmesine dokunarak arama sözcüğünüz ile ilişkili videoları görebilirsiniz. 




Eğer arama sonuçlarında hassas içerik görmek istiyorsanız arama bölümü yanında ya da üzerinde yer alan üç nokta simgesine dokunun, arama ayarları deyin, hassas içeriği gizle işaretini kaldırın. 



Twitter.com üzerinden girişlerde arama bölümünün yanındaki üç nokta simgesine dokunduğunuzda "gelişmiş arama" seçeneği göreceksiniz. Burada gerekli ayarlamaları yapıp arama sorgunuzu daha da derinleştirdiğinizde, özellikle belli bir tarihte atılmış tweetleri görebilir ve bu tweetlerin niteliğini belirleyebilirsiniz.


Arama bölümünü sık kullandığınızda arama geçmişi de şişecektir. İstediğiniz zaman tek tek ya da komple arama geçmişi sil diyerek temizlik yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica