5 Mayıs 2021 Çarşamba

İki yana yasla, sola hizala, sağa hizala ve ortala ne demek

Sponsorlu Bağlantılar

Yazı yazılan birçok uygulamada (siteler, word vs.)  sola hizalama, sağa hizalama, ortala ve iki yana yasla seçenekleri bulunur. Yazdığınız yazının hepsini ya da belirli bir yerini seçip "sola hizala" dediğinizde ilgili yazı sola doğru hizalanır. Sayfanın solunda tam baştan başlamak üzere, örnekte görüldüğü gibi düzenli bir şekilde paylaşılır. Sağ tarafta ise boşluklar kalır. 


      sola hizalanmış yazı örneği

Sağa hizalama ise adından da anlaşılacağı üzere sağa doğru hizalar. Pek tercih edilen bir ayar olmamakla birlikte aşağıda sağa hizalanmış bir örnek görüntülenmektedir. 


      sağa hizalanmış yazı örneği

Ortala da yine adından anlaşılacağı üzere yazıları ortalar. Kimi web sitelerinin tercih ettiği ve farklı bir okuma deneyimi sunan özelliklerden biridir. Aşağıda ortalanmış bir yazı görüyoruz. Solda düzensiz bir şekilde başlamış ve sağda da düzensiz devam etmekte ve fakat iki taraftan da eksilerek ortalanmış bir görünüm sergilemektedir.

    ortalanmış yazı örneği

İki yana yasla ise yazının hem sola hem sağa aynı anda hizalanmasını sağlayan ve farklı bir deneyim sağlayan özelliktir. Bu ayar bazı ekranlarda düzgün çalışırken bazı ekranlarda kelime boşluklarının gereksiz fazla kalmasını sağladığından kullanımı konusunda tereddütler yaşatabilmektedir. Aşağıdaki örnekte başarılı şekilde iki yana yaslanmış yazı görmekteyiz. Fakat böyle bir ayarı sitenize uyguladığınızda hem masaüstü hem mobil görünümün doğru bir şekilde görüntülendiğini test etmelisiniz. 


     iki yana hizalanmış yazı örneği

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica