5 Mayıs 2021 Çarşamba

Direct Message ve Private Message nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Sosyal medya ve forumlarda sıklıkla karşılaştığımız terimler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını zaman zaman işleyecek ve bu konulara hiç aşina olmayanlarla birlikte adım adım bu terimleri öğreneceğiz.

Direct Message (DM)

Twitter'da en çok duyduğumuz sözcüklerden biri olan dm neyin kısaltmasıdır? Dm, İngilizce "direct message" kısaltmasıdır. Peki Direct Message'ın Türkçesi nedir? Bu sözcüğün Türkçe karşılığı "direkt mesaj"dır. Direkt aracısız olan, doğrudan olan anlamına gelir. Direkt Mesaj dendiğinde ise bir kişiye direkt mesaj atma, bizzat o kişiyle muhatap olmayı anlamamız gerekir. Herkesin anlayacağı şekilde ise "özel mesaj" anlamına gelir. Herhangi bir platformda DM'den söz edildiğinde özel mesaj kastedilmektedir.

Private Message (PM)

En çok forumlardan aşinayız bu sözcüğe. "PM alabilir miyim? PM gönderilmiştir." şeklinde çıkmaktadır karşımıza. PM neyin kısaltmasıdır peki? PM, Private Message kısaltmasıdır. Private Message ise Özel Mesaj olarak çevrilebilir Türkçeye. Yani adından da anlaşılacağı üzere kişiye özel mesaj atma anlamına gelir. Direkt mesaj ve Private mesaj aynı şeyi ifade eder aslında. Aralarında bir fark olduğunu söyleyemeyiz. Bir platform özel mesaj için PM ifadesini kullanırken diğer platform DM ifadesini kullanmaktadır. Hepsi aynı kapıya çıkar. 

Özetle:

PM atmak demek özel mesaj atmak anlamı taşır. PM, Private Message kısaltmasıdır. Private Message Türkçesi "özel mesaj"dır.

DM atmak da özel mesaj atmak demektir. DM direct message kısaltmasıdır ve direct message Türkçe çevirisi "direkt mesaj"dır.

Dm'den yürümek nedir?

Başlangıçta Twitter jargonu olan ve diğer sosyal medya uygulamalarına da sıçrayan bu ifade bir kişiye özel mesaj yoluyla kur yapmak anlamı taşır. Bir kişi özel mesaj yoluyla size yakınlaşmaya çalışıyorsa size DM'den yürüyordur. Tabii siz bu ifadeyi kullanmak zorunda değilsiniz. DM'den yürüme diye bir şeyin olması atılacak her mesajı normalleştirmez ve "ben sadece dm'den yürüdüm" şeklinde masumlaştırılamaz. İnsanların özel sınırlarına, mesafelerine ve arkadaşlığa açık olup olmama tercihine saygı duyulmalı ve bu tür sınırlar ihlal edilmemelidir. Bu tür zorlama davranışlar interneti kullanılamaz ve keyifsiz hâle getirmektedir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica