15 Mayıs 2021 Cumartesi

Google web ve arama geçmişini görme, silme

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün birçok kişinin bilmediği bir konuya değineceğiz. Bu konu gündeme gelene kadar bizler de bu durumdan habersizdik. Başlık ne kadar Google arama geçmişi olarak geçse de sadece Google'da aradığımız sözcüklerden söz etmiyoruz. Google hesabımız açıkken girdiğimiz tüm sitelerden bahsediyoruz. Birçoğumuz arama geçmişini silmek için tarayıcının geçmişine gidiyor ve temizliyoruz, peki bu yeterli mi? Eğer Google hesabınız açıksa hayır yeterli değil. Masaüstü bilgisayarda gmail açıksa ya da mobilde android kullanımı için bir google hesabı kullanıyorsanız tüm arama geçmişiniz Google'da ayrıca kaydediliyor. Birlikte kontrol edelim ve arama geçmişini nasıl görülüyor ve nasıl siliniyor bakalım. 

Masaüstü ya da telefonda Google.com'a girdiğinizde sağ üstte Google kullanıcı adınızın baş harfi ya da profil resminizi görüyorsanız Google hesabınız açıktır. Firefox, opera ya da chrome olması fark etmez. 




Google History adresinin linki şudur: https://myactivity.google.com/myactivity

Eskiden history.google.com adresinden girilmekteydi fakat şimdi yukarıdaki link geçerlidir. Fakat yine de history.google.com yazdığınızda da yukarıdaki linkle yönlendirme yapılacaktır. 

Google hesabınız açıksa eğer buraya girdiğinizde görecekleriniz sizi şaşırtacaktır. Eğer burayı daha önce kullanmadıysanız, şimdiye dek tarayıcı geçmişi silerek yaptığınız işlemlerin burada geçerli olmadığını göreceksiniz. Mobilden ve PC'den ulaşabilirsiniz buraya. 

Sadece Google'da aradıklarınız değil, Youtube geçmişiniz de burada görünecektir. Ayrıca mobilde açıp kullandığınız google ürünleri de. Kısacası Google tarafından izleniyorsunuz. Muhtemelen buradaki geçmişin çoğunu silmek isteyeceksinizdir ama olur da tek tek silmek isterseniz yanlarındaki x çarpı simgesiyle tek tek kaldırabilirsiniz.




Buradaki geçmişi görmek için aynı bilgisayarı kullanmanız şart değil. Dünyanın herhangi bir noktasında Google hesabınıza girerek daha önce başka bir cihazda "google hesabı açıkken" yapılan aramalarınızı, etkinliklerinizi, youtube geçmiş izlenmelerini görebilirsiniz. Size yarayan kısımları görüntüledikten sonra geçmişi tamamen silmek istiyorsanız etkinlik ölçütü menüsüne girebilirsiniz.


Son bir saat, son bir gün, tüm zamanlar gibi seçeneklerden size uyanı seçtiğiniz anda google hesabınız açıkken yapılan aramalar ve girdiğiniz siteler geçmişten kaldırılacaktır. 


Geçmişi tamamen silmek için tüm zamanlar demeniz gerekir. 

Peki bundan sonra Google'ın bu verileri tutmasını istemiyorsanız ne yapmalısınız? Diğer Google etkinliklerine tıklayın. 


Sonraki ekranda bundan böyle neyin kaydının tutulmasını istemiyorsanız onu seçin. Örneğin biz web geçmişinin kaydının tutulmasını istemiyorsak "web ve uygulama etkinliği" yazan bölümde geçmişi yönet diyoruz




Ardından "Etkinlik kaydediliyor" yazısına dokunup  web ve uygulama etkinliği karşısını deaktif edin, yani çubuğu sola kaydırın. 


Buraya birkaç yöntemle gelinebilmektedir. Grup görünümü menüsüne tıkladığınızda web ve uygulama etkinliğini göreceksiniz. Yine aynı şekilde etkinlik kaydediliyor yazısına tıklayıp gerekli işlemi yapabilirsiniz. Youtube, konum ve diğer geçmişlerinizin de tutulmasını istemiyorsanız diğer google etkinlikleri bölümünden hepsini tek tek ayarlamanız gerekmektedir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica