15 Mayıs 2021 Cumartesi

Google Chrome geçmişi nasıl temizlenir? Geçmiş görüntüleme

Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayar ve telefonlarınızda kullandığınız Google Chrome tarayıcısı girmiş olduğunuz tüm siteleri kayıt altına alır ve geçmişte gösterir. Herhangi bir harfe bastığınızda o harfi içeren daha önce girmiş olduğunuz siteler belirmeye başlar. Şahsi kullanılan cihazlar için bu bir artıdır. Her şeyi uzun uzun yazmaya gerek kalmaz bu sayede. Daha önce girdiğiniz bir sayfanın başlığı ya da linkini azıcık da olsa hatırlıyorsanız adres çubuğuna yazarak girmiş olduğunuz sitenin görünmesini sağlayabilirsiniz. Fakat cihazınızı başkaları da kullanıyorsa bu durumda geçmişinizin silinmesini isteyebilirsiniz. Hem sadece birilerinin görüp görmemesi değil, arama geçmişinin şişmesi bazen sorun yaratır ve bu sebepten geçmişi temizlemek gerekebilir.

Chrome geçmişi nerede tutuyor? Geçmişi nasıl görürüm? 

Masaüstünde sağ üst köşedeki üç nokta simgesine, ardından çıkan seçeneklerden "geçmiş" e tıklayarak ya da menülerle hiç uğraşmadan direkt klavyeden CTRL + H kısa yolu ile geçmişe ulaşabilirsiniz.

Android Chrome uygulamasında ise sağ üstteki üç nokta simgesine dokunup ardından "geçmiş" diyoruz. 


Böylelikle geçmiş açılacaktır. Masaüstü ya da mobilden girdiğinizde bu şekilde Chrome üzerinden yaptığınız tüm gezintileri görebilirsiniz. Dün girdiğim siteyi nasıl bulabilirim diyenler bu şekilde her siteyi görebilirler. Daha uzak bir geçmişte kalan bir linki arıyorsanız eğer geçmiş yanında bulunan büyüteç simgesinin olduğu kısımda arama yapabilirsiniz. Girdiğiniz sitenin başlığını, konusunu hatırladığınız sözcükleri yazıp girdiğiniz siteleri bu şekilde görebilirsiniz.


Gelelim silmeye. Eğer geçmişi silmeye kıyamıyorsanız ve görünmemesi gereken siteler birkaç tane ise, böyle bir durumda yanlarındaki x çarpı simgesiyle kaldırabilirsiniz. Eğer birkaç taneden fazlaysa bunlara tek tek dokunup işaretlenmesini sağlayıp yukarıda "... öğe seçildi"  şeklinde belirecek yazının yanında bulunan çöp kutusu simgesiyle silebilirsiniz. Bunlar az sayıda geçmiş silmek içindir. Daha kapsamlısı için "Geçmiş" altında yer alan "tarama verilerini temizle" yazısına tıklayın.


Burada Temel bölümündeyken geçmişi silmeye başlayabilirsiniz. Tarama geçmişi karşısında yer alan kutucuğun işaretli olmasına dikkat edin. Eğer tam temizlik istiyorsanız çerezler site verilerini de silebilirsiniz. Zaman aralığı ise size kalmış. Son 1 saati mi sileceksiniz, son 1 günü mü yoksa gelmiş geçmiş her şeyi mi? Buna göre kararınızı verin. Eğer tüm geçmişi temizlemek istiyorsanız zaman aralığı karşısında "tüm zamanlar" ı seçin ve işlemi sonlandırmak için en altta yer alan verileri temizle butonuna dokunun. Bu ayarları yapmadan önce bunları gerçekten silip silmek istemediğinize karar verin ve ona göre işlem yapın. Verileriniz silindikten sonra Google hesabınızla ilişkili değilse tarayıcınız, bu verileri kurtarmanız çok zordur.

Gelişmiş menüsüne tıklayıp oradaki seçeneklere de göz atabilirsiniz. Daha kapsamlı geçmiş silmek isteyenler bu bölümü kullanabilir. Fakat kayıtlı parolalarınız varsa, girdiğiniz siteler verilerinizi tutuyorsa ve bu bilgiler size lazımsa bu bölümü kullanmadan önce detaylı bilgi alın ve gerekli verilerinizi yedekleyin.

Eğer niyetiniz sadece geçmiş siteleri adres çubuğu geçmişinden kaldırmaksa Temel ayarlar bölümü sizin için yeterlidir. 

Önemli bir detay daha var. İnternette Chrome ile gezinirken gmail/google hesabınız açıksa aradığınız her şey google hesabı arama geçmişi ile entegre olur. Yani siz chrome geçmişini silersiniz fakat eğer birileri sizle aynı cihazı kullanıp google arama geçmişinize bakarsa arama geçmişinize ulaşabilir. Bu konu ayrıca google geçmişi silme başlığı altında incelenecektir. 

Ek bilgi olarak: Masaüstünde Chrome kullananlar arama çubuğuna bir şeyler yazdıklarında beliren linklerden rahatsız olurlarsa eğer klavye ok tuşlarından aşağıyı gösteren ile beliren linkin üzerinde durup shif + delete kombinasyonuyla linkleri tek tek silebilirler.

Önemli: Chrome geçmişinizi silmeniz kullandığınız cihazı etkiler sadece. Eğer internette gezinirken Google hesabınız açıksa tüm geçmişinizin Google'da da saklandığını hatırlatırız. Detaylı bilgi için Google web geçmişi konusuna bakabilirisniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica