13 Mayıs 2021 Perşembe

Facebook'a üye olmadan yapılabilecek şeyler

Sponsorlu Bağlantılar

Facebook üyeliği olmayan ve fakat Facebook'a işi düşen kişiler üye olmadan neler yapabileceklerini merak ediyorlar. Elbette bu sosyal medya platformuna üye olmadığınızda birçok özelliğini kullanamazsınız, ama sınırlı olarak belki de aradıklarınıza derman olabilecek birkaç özellik mevcut. Öncelikle en çok merak edilenlerden birine göz atalım. Facebook'a üye olmadan profil aratabilir ya da fotoğraf görüntüleyebilir miyiz?

Facebook'a üye olmadan profil arama

Eskiden Facebook'a üye olmadan kişi ve grup aratabiliyor ve bir süre ilerleyebiliyorduk. Fakat Facebook bu durumu engellemiş durumda. Bir şey aramaya kalktığımızda bir sonraki sayfada üye olmamızı istemektedir. Peki ne yapılabilir? Google, yandex ve diğer arama motorlarından hangisini kullanıyorsanız parantez içinde şöyle bir şey yazabilirsiniz: "site:facebook.com aranacak kişi"

Eğer kişi ya da sayfa/grup arama motorlarında çıkmayı engellememişse böyle bir arama sonucu çıkma olasılığı yüksektir. Google'a "site:facebook.com" yazarak facebook'un google'da index almış yani kopyalanmış sayfalarını ararız. "site:facebook.com internet dostu" yazarsanız Facebook'ta içinde internet dostu geçen yazılar/kişiler/gruplar ararsınız. Yani ne yapmak gerekiyor? "site:facebook.com isim soyisim" yazıp aramak gerekiyor. Sizin aradığınız isim neyse isim soyisim bölümüne o kişiyi yazabilirsiniz.

Birçok sonuç çıkacaktır. Bu sonuçları daha iyi görüntüleyebilmek için "görseller" bölümünü seçebilirsiniz. 



Bu şekilde arayacağınız kişileri bulmanız garanti değildir. Belki aradığınız kişi Facebook'ta yoktur, belki bu ismi kullanmıyordur ya da aranmalarda çıkmamak için ayar yapmıştır. Fakat üye olmadan bu şekilde birçok profilin görüntülendiği de tespit edilmiştir. Çıkan Google sonuçlarında genellikle ilk seçenek olan "internet dostu profilleri" şeklinde bir seçenek çıkacak, oradan devam ederseniz aradığınız isimle ilişkili birçok profil görebilirsiniz.

Diğer yöntem ise şöyledir:

İnternet tarayıcısınıza https://tr-tr.facebook.com/public/internet-dostu yazdığınızda internet dostu profillerini görürsünüz. Hatta yaptığımız testlerde Türkçe karakter kullanılarak da sonuçlara ulaşıldığını gördük. Örneğin Oğuz Atay isimli birini arıyoruz.

https://tr-tr.facebook.com/public/oğuzatay
https://tr-tr.facebook.com/public/oguzatay
https://tr-tr.facebook.com/public/oguz-atay 

Yukarıdaki örneklerin hepsi doğru bir şekilde çalışmaktadır. Facebook bu ayarı değiştirmediği sürece bu şekilde kişiler aratılabilmektedir. 

Kişiyi bulduk, ne yapabiliriz? Üye olmadan fotoğraf görüntüleme kısıtlı şekilde çalışmaktadır. Kişi fotoğraflarını gizlememişse genellikle bu arama sonucunda kişinin adına tıklayınca fotoğrafları görünmekte ve birkaçına tıklanmaktadır. Tıklanan fotoğrafların altında yorumlar da görüntülenebilmektedir. Fakat belirttiğimiz gibi eğer arattığınız kişi profilini gizlemek için ayarlar yapmışsa bunları göremezsiniz.

Üye olmadan yapabileceğiniz diğer şey videoları izlemektir. Videoları herkese açık şekilde paylaşan kişi ve grupların videolarını izleyebilirsiniz. Bunun için yine yukarıdaki Google'dan arama yöntemini kullanabilirsiniz. 

https://tr-tr.facebook.com/watch/ bölümünden de video aratabilir ve üye olmadan birçok video izleyebilirsiniz. 

Facebook üye olmadan sayfa oluşturmak mümkün müdür?

Hayır, facebook'a üye olmadan sayfa oluşturamazsınız. 

Üye olmadan yapılabilecek diğer eylemleri keşfettikçe sizlerle paylaşacağız. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili soruları buradan sorabilir veya konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızda nazik olmaya özen gösteriniz. Eğer "adsız" olarak görünmek istemiyorsanız yorumlama biçiminden size uygun olanı işaretleyip hesaplarınızla yorum yapabilirsiniz. Yorum yazdıktan sonra "yayınla" deyin, yorumunuz en kısa sürede moderatör tarafından kontrol edilip yayınlanacaktır.

Yandex.Metrica